MANIFEST: RECUPEREM L’ESPAI PÚBLIC A L’AVINGUDA PARAL·LEL !

MANIFEST: RECUPEREM L’ESPAI PÚBLIC A L’AVINGUDA PARAL·LEL

(CAT/ CAST)

(Versió en català)

El 20 de desembre de 2013 es va aprovar l’”Ordenança de Terrasses” a escala de tot  Barcelona. Per a espais grans de la ciutat que tenen una realitat específica, es dissenya i implementa el què es denomina una “ordenança singular“.

L’avinguda Paral·lel és un d’aquests espais i, actualment, s’està dissenyant el projecte de la seva ordenança singular per a ser aprovat el mes de juny. Aquesta primera aprovació serà susceptible a modificació segons els resultats d’un procés participatiu més a llarg termini i que aborda molts més temes de l’ús de l’avinguda.

Des de la plataforma veïnal Som Paral·lel portem més d’un any de reivindicacions i propostes per construir un Paral·lel verd, sostenible, acollidor, que sigui un model de relació entre els tres barris afectats, i que aposti per un model de proximitat en els àmbits de la cultura, la vida social i l’econòmica. 

La plataforma Som Paral·lel dóna suport a alguns punts del projecte que responen a la reivindicació veïnal de l’últim any d’aquest Paral·lel verd i de proximitat, però malgrat això exigeix la revisió i modificació d’uns altres punts:

Punts crítics

  • Exigim que la zona compresa entre el Teatre Victòria i el carrer Nou de la Rambla s’alliberi el màxim possible de terrasses, actualment projectades com a ocupació màxima. Creiem que aquesta modificació és important per:

-La  compatibilitat amb el Pla d’Usos de Poble Sec, que considera les zones properes  com a restrictives (zona vermella).

-Regular l’ús d’oci intensiu del carrer Nou de la Rambla, un carrer que ha portat moltes queixes, com l’elaborada pel Síndic de Greuges i les  mesures excepcionals degudes a la sobresaturació d’oci nocturn.

-Per ser susceptible l’efecte “taca d’oli “, conseqüència d’activitats limítrofes dels voltants.

-Per la seva proximitat a la plaça Raquel Meier i el Teatre Arnau, potencials espais de major ús ciutadà.

  • Defensem  que l’ús principal de l’espai públic ha de ser per als veïns i  les veïnes, però defensem també que amb aquesta ordenança  es protegeixi  el petit comerç de proximitat i amb valor històric, sempre que es promogui un consum responsable i respectuós amb el veïnat.
  • Defensem que hi hagi un pla participatiu  real, dialogant i plural per tal de decidir el futur del Paral·lel de proximitat que proposem. Així mateix, esperem que aquest pla sigui realment un procés independent de qualsevol pressió política o instrumentalització davant de conjuntura política d’aquestes dates

Punts d’acord amb la reivindicació de la plataforma:

  • Donem suport a  la recuperació dels plans (“plaçes”) pels veïns i veïnes que faciliti  la seva gestió ciutadana en el futur, malgrat no estar a favor del disseny final i la despesa  excessiva en il·luminació.
  • Donem suport  que en els plans no hi haurà cap terrassa i pretenem establir una observació per tal que aquesta decisió es mantingui. També defensem un model participatiu plural i real dels usos d’aquests plans entre diversos agents per tal de promoure una gestió comunitària d’aquests espais, sempre mitjançant un procés participatiu real.
  • Donem suport a  l’alliberament  de terrasses en les zones de trobada de l’avinguda i dels barris de les dues bandes. Creiem fonamental protegir els espais públics que ens quedin a l’avinguda: les voreres són un exemple d’això.
  • Donem suport  al fet que la zona especifica de trobada entre el carrer de l’Abat Safon i l’avinguda Paral·lel (cantonada Sala Barts) s’alliberi de terrasses amb el mateix criteri de no posar terrasses en aquests espais de relació entre els barris i l’avinguda. És el cas també de la sortida del carrer Sant Pau i l’avinguda.
  • Reforcem la idea que les mesures a la plaça Raquel Meier estiguin supeditades a allò que  els veïns i les veïnes estan reivindicant i decideixin sobre l’us ciutadà d‘aquest espai. L’ús estarà sempre en relació al futur del Teatre Arnau com un equipament de proximitat a recuperar, per tal que  veïns i veïnes decideixin el seu ús i gestió.

MANIFIESTO: RECUPEREMOS EL ESPACIO PÚBLICO DEL PARAL.LEL 

(Versión castellano)

El 20 de Diciembre del 2013 se aprobó la ordenanza de terrazas a nivel la ciudad de Barcelona. Para espacios de la ciudad de mayor escala y que tienen una realidad más específica, se diseña e implementa lo que se denomina una ordenanza singular.  La avenida  Paral.lel se encuentra en este caso, y al día de hoy se está diseñando el proyecto para su aprobación en el mes de Junio con la asistencia de vecinos/as y comerciantes diversos.  Esta primera aprobación será susceptible a modificación según los resultados de un proceso participativo a largo plazo y que aborda más temas del uso de la avenida.

Desde Som Paral.lel llevamos más de un año de reivindicaciones y propuestas para un Paral.lel más verde, sostenible y acogedor, que sea modelo de relación entre los tres barrios afectados y que apueste por un modelo de proximidad en los ámbitos de la cultura, la vida social y la económica.La Plataforma Som Paral.lel apoya algunos puntos del proyecto que responden a la reivindicación vecinal del último año de este Paral.lel verde y de proximidad, pero a la vez exige la revisión y modificación de otros puntos.

Puntos críticos:

  • Exigimos  que la zona comprendida entre   el Teatro Victoria y la calle Nou de la Rambla se libere lo máximo posible de las terrazas actualmente proyectadas como ocupación máxima. Creemos firmemente que esta modificación es importante  por:

-Compatibilidad con la primera aprobación del Plan de usos de Poble Sec, que  considera las zonas cercanas como restrictivas (zona roja)

-Por el uso intensivo de la calle Nou de la Rambla, una calle que ha  tenido muchas reclamaciones, como la elaborada por el  Defensor del Pueblo( Sindic de Greugues) y las medidas excepcionales debido a la sobresaturación del ocio nocturno.

-Por   ser susceptible  al efecto “Mancha de aceite” , producto de actividades  aledañas.

-Por  su cercanía a la plaza Raquel Meier y Teatro Arnau, potenciales espacios de un mayor uso ciudadano

  • Defendemos que el uso principal del espacio público debe ser para los vecinos y vecinas, pero defendemos también que esta ordenanza proteja el pequeño comercio de proximidad y con valor histórico, siempre que promueva un consumo responsable y respetuoso con los y las vecinas/os.
  • Defendemos que haya un plan participativo real, dialogante y plural,por tal de decidir el futuro del Paral.lel de proximidad que proponemos. Esperamos que este Plan sea realmente un proceso independiente de cualquier presión política o instrumentalización         considerando la coyuntura y fechas políticas.

Puntos de coincidencia con la reivindicación de la Plataforma:

  • Apoyamos la recuperación de las “plazas” para los vecinos/as facilitando a futuro su uso y gestión vecinal,  reafirmando el rechazo del diseño final y los gastos excesivos en la iluminación de estos espacios y la avenida.
  • Reforzamos  la decisión de proyecto de que en las “plazas”no habrán terrazas  y pretendemos velar y estar atentas  para que esta decisión se mantenga. También defendemos un modelo participativo plural y real que defina los usos de estos “plazas” y que se realice entre los diversos agentes de los tres barrios.
  • Defendemos la liberación de terrazas en las zonas de encuentro entre la avenida y los barrios de las dos fachadas. Creemos fundamental proteger los espacios públicos que nos quedan en la avenida y estos espacios son una muestra de ello.
  • Defendemos  que la zona específica del encuentro entre la calle de L’abat Safon y la Avenida Paral.lel (esquina Sala Barts) quede libre de  terrazas con el mismo criterio de no poner terrazas en estosespacios de relación entre los barrios y la avenida. Es el caso también de la salida de la calle Sant Pau y la avenida.
  • Reforzamos la idea de que las medidas a tomar en la plaza Raquel Meier estén  supeditadas a lo que vecinos y vecinas viene reclamando y decidan a futuro sobre el uso de este espacio. Este uso estará en relación al futuro del teatro Arnau como un equipamiento de proximidad a recuperar, para que las vecinas/os de los tres barrios decidan su uso y gestión.