Manifest

PLATAFORMA VEÏNAL
ATUREM EL PLA PARAL·LEL

MANIFEST

Davant la “necessària” remodelació de l’avinguda Paral·lel iniciada per l’Ajuntament de Barcelona, les entitats sotasignants volem fer palès el nostre rebuig al projecte actual i denunciem la manca de participació real que ha acompanyat tot el procés.

La reforma no aborda el problema crònic del Paral·lel, el seu caràcter de barrera per als barris confluents de Sant Antoni, Poble Sec i el Raval i persevera en una majoritària destinació de l’espai al trànsit del vehicle privat. Oblida així els objectius del Pla de Mobilitat Urbana 2013-2018 del propi consistori. El disseny urbanístic dels nous espais peatonalitzats com a voreres ampliades a les cruïlles afavoreix l’ocupació privada de l’espai públic amb terrasses. Respon a un model de ciutat que imposa la lògica de la rendibilitat privada i la mercantilització d’allò públic sobre les necessitats col·lectives de la ciutadania i els interessos de la majoria. Busca l’atracció de nous visitants i turistes, transformant l’avinguda en un nou connector entre el Port i la Fira.

Nosaltres pensem que un altre Paral·lel és possible, el Paral·lel dels barris. Per això hem iniciat un nou procés participatiu on per primera vegada treballem plegades entitats i associacions amb sensibilitats i ideologies molt diverses dels barris que volem acostar. Amb voluntat de consens, amb moltes ganes de participació massiva, estem teixint les nostres reivindicacions.

Proposem l’elaboració d’un Pla d’usos que tingui en compte les necessitats socials dels veïns i veïnes dels barris implicats en la reforma. Ha de ser el fruit d’un procés participatiu d’arrel, obert, plural i vinculant. En principi, defensem i demanem:

 • Mentre es posa en marxa el Pla d’usos, la moratòria immediata de llicències d’hotels, així com de terrasses en zones de conflicte: Paral·lel, Blai, Vila i Vilà i Plaça Navas, així com la garantia de que es manté la moratòria actual en llicències de pisos turístics.
 • Que s’enforteixi i es potenciï l’economia social i solidària.
 • Que s’elabori un Pla de Comerç de proximitat a partir d’una diagnosi del teixit dels barris (autònoms, cooperatives…).
 • Que es promoguin iniciatives de potenciació de la cultura de proximitat: concerts en horaris responsables en bars i comerços i a l’espai públic.
 • Que es concreti i acceleri el retorn de l’oficina de Barcelona Activa.
 • Que es recuperi, s’actualitzi i s’ampliïn les conclusions de les anàlisis i diagnosis fetes sobre les conseqüències del model turístic i els processos de gentrificació que s’esdevenen.
 • Que compti amb uns equipaments públics que no romanguin tancats els caps de setmana i al mes d’agost (Cotxeres Borrell, Casal del Barri del Raval, Biblioteques) i reflexioni sobre la seva gestió i l’ús veïnal, com pot ser el cas del Centre Cultural Albareda.

Plantegem els següents canvis en el disseny de l’avinguda:

> Places:

 • Fer places rectangulars a les cruïlles (el disseny plantejat per Josep Ferrando) i afavorir la peatonalització temporal en festius o dies d’activitats.
 • Adequar cada plaça a les necessitats dels veïns residents:
  • Places-parc amb predomini d’elements naturals.
  • Places amb pocs elements fixes que afavoreixin la realització d’activitats, espectacles, assemblees…(Plaça Pepe Rubianes).
  • Places amb espai per a jocs infantils i espai de convivència.
 • Definir el mobiliari urbà i prioritzar-lo sobre l’ús privat de terrasses.

> Secció de l’avinguda:

 • Reduir el trànsit del vehicle privat (i la contaminació i el soroll que comporta) mitjançant un estudi global de la mobilitat de l’àrea, limitant-la a dos carrils de circulació per sentit, un destinat a transport públic.
 • Incorporar un enjardinat de l’avinguda com a un nou element integral del projecte que garanteixi una millora de la qualitat de vida urbana.
 • Ampliar el carril de bicicletes central per donar-li més seguretat.

> Il•luminació:

 • Rebuig al Pla Director d’Il·luminació de Barcelona que preveu la instal·lació de fanals hipertecnològics al cost de 6.500 euros cadascun. No cal canviar tots els fanals de l’avinguda.
 • Redimensionament de la despesa en il·luminació pressupostada en 2,8M€, reorientant aquest remanent de diners mitjançant un veritable procés participatiu.
 • Aplicació del principi de precaució en qüestió de contaminació electromagnètica.

ADHEREIX-TE AL MANIFEST:

>> Adhereix-te a títol individual
>> Adhereix-te com a entitat, organització, comerç,…

Aquí, podràs saber qui som i quines entitats s’han adherit al manifest.

4 pensaments sobre “Manifest

 1. […] Aquest dijous 19 de juny a les 19 h a la Plaça dels Ocellets (C/ Blai- Paral·lel), la Plataforma veïnal Aturem el Pla Paral·lel es presenta al barri amb un acte festiu i reivindicatiu. La Plataforma, formada per veïns i associacions del Poble Sec i Sant Antoni, ha nascut amb la intenció d’incidir a la reforma de l’avinguda Paral·lel, una reforma pensada per imposar la lògica de la rendibilitat privada i la mercantilització d’allò públic per sobre de les necessitats col·lectives dels veïns i veïnes afectats. A més a més, si encara no ho heu fet, us podeu adherir al manifest que ha impulsat la Plataforma. […]

 2. Hola, un encanto ver como avanza la cosa! Con muchos amigos del barrio estamos siguiendo la organizacion de esa campaña y como vivimos en el barrio tenemos muchas ganas de participar. Pero casi todxs somos inmigrantes (de España o otros paises) y no hablamos/entendemos el catalan. Me parece que una campaña importante como esa deberia dirigirse no solamente a los autoctonos o bien ‘integrados’, sino pensando los barrios plantearse ese mundo migrante que tiene una tan fuerte presencia en Poble Sec, Raval etc. Si se podria hacer una abertura a lo no-catalan eso seria muy buen paso para la inclusividad de la cosa, y nos permitiria a muchos de participar en varios modos.

  • Estimado M,

   Gracias por tu apoyo. Quizás la cuestión que planteas sea un buena oportunidad para que tú y tus amigos os acerquéis y participéis en la plataforma. Está previsto que se traduzcan (al menos) al castellano los materiales más importantes que aparecen en el blog. Pero las pocas personas que nos dedicamos directamente a ello hacemos lo que podemos; nuestro tiempo y medios son escasos, y si hemos optado por el catalán, es simplemente porque se trata de nuestro idioma vehicular. Así pues, ojalá podamos contar con vosotrxs para pluralizar este y otros puntos.

Deixa el teu comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s