No volem que bars i restaurants del Poble Sec facin negoci a costa de la nostra salut

Veïns i veïnes del Poble Sec denunciem la revocació d’horaris nocturns als carrers Blai i Blesa

Treballar denúncies massives cap als bars i restaurants que estan incomplint horaris i altres regulacions de salut o condicions laborals o exigir a l’Ajuntament que presenti un recurs a la revocació dels seus horaris nocturns són alguns dels objectius que s’ha marcat l’assemblea veïnal de Poble Sec convocada per la plataforma veïnal Som Paral·lel el passat 24 de març de 2017, en una trobada en la qual es va debatre com cal defensar-se davant la sentència d’un jutge segons la qual les terrasses dels carrers Blai i Blesa del Poble Sec puguin obrir fins a les 12 de la nit entre setmana i fins a la 1 de la matinada els divendres, caps de setmana i festius.

La sentència arriba després d’un recurs que l’Associació de Bars i Restaurants d’aquests dos carrers de Poble Sec va fer contra els acords presos en un procés participatiu on també els restauradors van participar i es va decidir reduir en una hora el tancament de les terrasses.

Veïns i veïnes de Poble Sec volem expressar la nostra indignació davant d’aquesta sentència que només té en compte el guany d’uns pocs i posa en perill el descans i la salut de molts altres, menyspreant el dret a viure en pau al propi barri.

Ja fa anys que veïns i veïnes ens hem organitzant per aturar tota aquesta problemàtica de saturació de terrasses, bars i restaurants als carrers Blesa i Blai. I per això, es va fer un procés participatiu per a l’elaboració de l’ordenança singular de les terrasses dels dos carrers tenint en compte la veu d’entitats, veïns i veïnes afectades i tots els bars que van voler prendre-hi part. Per part d’alguns veïns i veïnes dels carrers Blai i Blesa es va treballar per aturar això, i es va decidir lluitar per:

1. Reduir el nombre de bars i terrasses al carrer Blai/Blesa. Diferenciant entre els bars de tota la vida i que respecten al veïnat, i els que no.
2. Reduir els horaris de les terrasses fins a les 23h tots els dies.
3. Revisar exhaustivament les llicències a bars acreditades per la ECA.
4. Fer revisions de sonometria als dos carrers i fer públiques les dades obtingudes.
5. Deixar 4 dies lliures de terrasses per recuperar l’espai públic amb activitats dedicades a la vida del barri.
6. Demanar que l’operatiu de neteja augmenti i que comenci al mateix moment la recollida de les terrasses.
7. Posar cristalls anti-soroll a tots els veïns que afectats que ho demanessin.

Totes aquestes mesures van ser aprovades el 8 d’octubre de 2015 en assemblea. En la darrera reunió del marc d’aquest procés participatiu, on van participar veïns i veïnes, així com bars i restaurants d’aquests carrers, es va acceptar la proposta de reduir una hora el tancament de les terrasses, deixant altres reivindicacions per poder-les treballar amb els bars i restaurants d’aquests carrers.

No obstant això, al marge de qualsevol consulta amb el veïnat, alguns bars i restaurants d’aquests carrers es van legalitzar com a Associació de Bars i Restaurants dels carrers Blai i Blesa, i d’una manera unilateral van impugnar judicialment els acords de les mesures d’ordenació especial de les terrasses dels dos carrers, obtenint el recurs judicial, on es veu clar que els restauradors no volen respectar la convivència amb els veïns i veïnes del nostre barri.

A banda del recurs actual, l’assemblea veïnal del passat mes de març també va servir per fer menció d’una irregularitat pel que fa a les mesures del soroll. Fins l’any 2009, aquesta zona estava classificada com a zona residencial, però posteriorment es va declarar zona terciària, i amb aquesta nova categoria els nivells de soroll poden ser majors, tot i que en aquesta zona hi continuïn vivint veïns i veïnes que en resulten afectades.

També, quan s’ha demanat a l’Ajuntament dades de sonometria, l’informe acústic recull dades de mitjana des de les 23h a les 7h, quan per valorar l’impacte de soroll caldria tenir dades des de les 23h a la 01h, franja horària que habitualment es quan genera més molèsties. I per normativa mediambiental comunitària es diu que a partir de les 23h no hi hauria d’haver soroll que molestés al veïnat.

Per tal d’organitzar-nos i defensar-nos davant d’aquesta situació es van prendre els següents compromisos:

1. Exigir a l’Ajuntament que revisi la qualificació ambiental dels carrers Blai i Blesa.
2. Exigir a l’Ajuntament sonometries ben fetes.
3. Treballar denúncies massives als bars i restaurants que veiem que estan incomplint horaris i altres regulacions de salut o condicions laborals.
4. Pressionar a l’Ajuntament perquè presenti un recurs.
5. Demanar a l’Ajuntament que l’ordenança general pugui reduir l’horari de terrasses a la baixa.
6. Mapejar els bars que van en contra del veïnat.
7. Recuperar els punts del «ban de barri» que es va fer per part del veïnat i actualitzar-lo sobre allò que volem que passi al carrer Blai i Blesa com a espai dels veïns i veïnes.
8. Treballar la mobilització veïnal amb propostes concretes.
9. Preparar un manual de com fer denúncies i repartir-lo als veïns.
10.Fer un díptic per lliurar-lo a la gent usuària de les terrasses, per explicar el que està passant.

Aquesta trobada va servir per posar en evidència que ens volem mobilitzar, i que hi ha energies i moltes propostes a treballar.

El dijous 27 d’abril a les 19h ens tornem a convocar al Pati de la Biblioteca del carrer Blai per treballar accions de mobilització i fer un seguiment del que hem anat treballant aquestes setmanes.

Deixa el teu comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s