Som Paral·lel i Recuperem l’Arnau denunciem la manca de participació i transparència del Pla integral del Paral·lel i la possible compra de El Molino

Recentment, des de la plataforma ciutadana ens hem assabentat de l’aprovació per part de la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona d’una proposició que suposaria la possible reactivació d’un pla integral per l’avinguda del Paral·lel. Les mesures plantejades fan pensar que es tracta d’una renovació d’aquell mateix Pla Paral·lel que va ser punta de llança de la gentrificació i la turistificació del nostre barri.

Crida particularment l’atenció la proposta d’adquisició per part de l’Ajuntament del teatre El Molino, la qual cosa podria comportar el rescat amb diners públics d’un negoci privat desenvolupat d’esquena al barri i principal promotor de l’antic Pla Paral·lel.

Des de la plataforma Som Paral·lel i Recuperem l’Arnau exigim en primer lloc un pla d’usos integral de l’avinguda del Paral·lel. Al Paral·lel ja s’han fet molts processos participatius previs (Espai de Treball Compartit i Procés En Paral·lel). Es necessari que els resultats dels processos es tinguin en compte: per exemple l’acord que més consens generava en tots els era el de l’adopció d’un pla d’usos. Reivindiquem aquest pla per tal de que serveixi per començar a revertir un model de ciutat basat en el monocultiu turístic i la mercantilització de la cultura. Volem un pla integral que tingui en compte l’interès de les persones que vivim i treballem al barri, i posi remei a la desmesurada pujada del preu dels lloguers, mitjançant l’adquisició d’habitatge social i la recuperació dels grans edificis buits que hi ha ara mateix a l’avinguda del Paral·lel, com ara l’antiga seu d’Endesa, al parc de les Tres Ximeneies.

Ens oposem a tota intervenció municipal que no vagi precedida d’un ampli procés participatiu, transparent i democràtic. Per això, davant de la importància social i cultural del Paral·lel, tant en la història de Barcelona como en l’actual situació de la ciutat, exigim:

1. Un pla cultural per donar coherència a una forta inversió municipal a la zona (Arnau, Tantarantana i possiblement Molino i solar Talia – MAE) . Aquest pla hauria de tenir un efecte pal·liatiu sobre la gentrificació, mitjançant el foment de la cohesió social, la cultura de base i la implicació veïnal, allunyat del consum massiu, els grans esdeveniments i el turisme que tant mal ha fet als nostres barris.

2. Participació veïnal i dels sectors que integren tots els equipaments culturals de l’avinguda (centres cívics, teatre i sales comercials), tal com s’ha fet amb el Teatre Arnau, perquè no sigui l’excepció sinó la norma.

3. Un Pla d’Usos integral acord amb les exigències d’un Paral·lel fet a escala de les persones: un Paral·lel saludable, amb un cultura dels barris i de les persones que els construïm i en diàleg amb els diversos sectors culturals que sigui un exemple de cohesió social, urbanisme i participació ciutadana.

Deixa el teu comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s