Manifest sobre l’avantprojecte de l’Ajuntament de Barcelona de reurbanització dels carrers Radas, Concòrdia i plaça del Setge al Poble Sec

 

setgelema

 

Davant la proposta de reurbanització dels carrers Radas, Concòrdia i la Plaça del Setge 1714  proposada per l’Ajuntament de Barcelona, la Plataforma veïnal Som  Paral·lel volem fer palès el nostre rebuig al projecte actual i denunciem  la manca de participació real que ha acompanyat tot el procés.

Ens  assabentem d’aquesta proposta ja dissenyada sense cap consulta al  veïnat en un procés informatiu que s’ha obert per als veïns i veïnes del  carrer Radas, carrer Concòrdia i la Plaça del Setge 1714 mitjançant l’entitat  de Raons Públiques, que ha obert un punt informatiu a la seva seu (situada al carrer Concòrdia).

Es detallen una sèrie d’objectius i intencions (millora de l’accessibilitat, adequació d’instal·lacions existents i nous serveis, reconeixement del contingut històric, desenvolupament de l’arbrat existent, reubicació d’elements urbans de nova necessitat i disseny amb criteris  sostenibles) on no es fa cap menció vinculada a:

– millorar els vincles comunitaris

– com es protegirà el veïnat existent del risc de pujada de lloguers que pot ocasionar aquesta reforma urbanística

– les mesures per evitar la massificació del turisme, tenint en compte allò que ja ha passat al carrer Blai

– mesures i programes per protegir el comerç de proximitat, l’economia comunitària i un model més sostenible de barri, més enllà de la intervenció arquitectònica.

La  proposta que es planteja per solucionar el deteriorament del paviment  de la calçada del carrer Radas és una proposta de reforma de la urbanització de dos carrers i d’una plaça, sense fer cap menció als impactes que pot  generar això des del punt de vista de barri.

Es proposa per part de l’Ajuntament de Barcelona:

Al carrer Radas: treure un dels carrils d’aparcament, ampliar les voreres, i posar arbres.

Al carrer Concòrdia:  una plataforma única de tota la calçada, supressió de dos carrils d’aparcament de cotxes (tot i que poden passar cotxes amb una «prioritat invertida») i posar arbres i bancs individuals.

A la Plaça del Setge 1714 es volen treure la meitat dels arbres existents i posar-ne de nous per compensar en altres punts del carrer Radas i Concòrdia.  Es vol peatonalitzar tot l’espai de la plaça i en el tram cap a l’avinguda del Paral·lel es planteja que no sigui possible cap  trànsit motoritzat.

No es detalla cap pressupost de les inversions que implicaria aquesta proposta.

A més, amb l’actual regulació de places i carrers com Radas i Concòrdia del Pla d’Usos del Poble Sec es podrien posar fins a quatre activitats de bars-restaurants a la Plaça del Setge i més bars-restaurants al carrer Radas (fins a dos més) i al carrer Concòrdia (dos més).

Demanem i exigim obrir un procés participatiu

Des de la Plataforma veïnal Som Paral·lel, exigim:

  1. Obrir un procés participatiu on es pugui detectar les necessitats del veïnat dels carrers Radas i Concòrdia i la Plaça del Setge 1714 i que, partint  d’aquestes necessitats i de les propostes del veïnat, es defineixi una proposta de millora tant a nivell urbanístic, com de model de barri i d’economia de proximitat. Recordem  que durant la campanya electoral, una de les mesures proposades per  Barcelona en Comú era que”per millorar la vida al nostre barri” calia “afavorir  la participació de tots els veïns i veïnes en les decisions que afectin  al barri, …, buscant mecanismes i espais de democràcia directa”.  Per això exigim que es retiri aquest avantprojecte, que no ha comptat amb la participació del veïnat ni de les entitats de tot el barri, ja que es un procés que pot afectar a tota la zona del poble Sec, com ja ha passat amb el carrer Blai.
  1. Disposar d’un diagnòstic sobre les conseqüències que implica una  millora en la reurbanització d’aquests carrers i de la plaça, quant a  pujades importants dels lloguers que provoqui que una part del veïnat hagi de marxar del barri. Per això exigim mesures clares de  protecció del lloguer a tota la zona afectada,  de programes d’impuls d’economia de proximitat, comunitària i seguiment  a llarg termini de la dinamització d’aquesta zona, més enllà de la mera  reformulació arquitectònica.
  1. Disposar de garanties que aquest nou eix Plaça del Setge 1714 – Concòrdia – Ciutat del Teatre no es converteixi en un nou carrer Blai, més orientat a  satisfer les necessitats de l’actual model de massificació del turisme a  Barcelona en detriment de les necessitats del veïnat. Exigim mesures  clares per evitar més bars i/o restaurants i que  l’espai públic de la plaça sigui privatitzat amb terrasses, acompanyades de mesures que assenyalin aquesta zona com a àrea d’alt risc del Pla d’Usos del Barri.
  2. Amb l’actual proposta se suprimeix el carrer Radas i carrer Concòrdia com a carrers de sortida cap a l’avinguda del Paral·lel, per la proposta de peatonalitzar la plaça del Setge 1714. Exigim un estudi d’impacte de la circulació que això pot generar per al barri.
  1. L’avantprojecte planteja retirar 17 arbres, afectant als arbres de la plaça. Exigim més informació de les raons per les quals s’han de retirar  aquests arbres.

També  volem remarcar que qualsevol proposta urbanística ha de tenir una  valoració de les conseqüències més enllà de la zona afectada, per exemple des del punt de vista del preu dels lloguers, de processos de gentrificació i de canvi de model de comerç al barri.

Pensem  que està en joc la sostenibilitat de poder seguir vivint al barri per part de molts  dels veïns i veïnes, que poden veure’s afectats per les pujades del lloguer. Per això exigim que en  el procés participatiu es tingui en compte una visió més àmplia de la  zona afectada, per les conseqüències que pot implicar.

Considerem  que ara és una prioritat al barri disposar de més habitatge social, i  que una peatonalització sense la previsió de construir o comprar  habitatge social a la zona afectada, té precisament l’efecte contrari: la  pujada de preus, i per tant l’expulsió del veïnat actual.  Exigim un pla estratègic i de promoció d’habitatge social i accessible per tot el veïnat i mesures integrals contra la gentrificació i  elitizació del barri.

No volem un altre carrer Blai al nostre barri.

 

No volem que s’expulsi el veïnat per la pujada dels lloguers

 

Volem ser actors actius dels canvis de millora del nostre barri

 

Deixa el teu comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s