MANIFEST: RECUPEREM L’ESPAI PÚBLIC A L’AVINGUDA PARAL·LEL !

MANIFEST: RECUPEREM L’ESPAI PÚBLIC A L’AVINGUDA PARAL·LEL

(CAT/ CAST)

(Versió en català)

El 20 de desembre de 2013 es va aprovar l’”Ordenança de Terrasses” a escala de tot  Barcelona. Per a espais grans de la ciutat que tenen una realitat específica, es dissenya i implementa el què es denomina una “ordenança singular“.

L’avinguda Paral·lel és un d’aquests espais i, actualment, s’està dissenyant el projecte de la seva ordenança singular per a ser aprovat el mes de juny. Aquesta primera aprovació serà susceptible a modificació segons els resultats d’un procés participatiu més a llarg termini i que aborda molts més temes de l’ús de l’avinguda.

Des de la plataforma veïnal Som Paral·lel portem més d’un any de reivindicacions i propostes per construir un Paral·lel verd, sostenible, acollidor, que sigui un model de relació entre els tres barris afectats, i que aposti per un model de proximitat en els àmbits de la cultura, la vida social i l’econòmica. 

La plataforma Som Paral·lel dóna suport a alguns punts del projecte que responen a la reivindicació veïnal de l’últim any d’aquest Paral·lel verd i de proximitat, però malgrat això exigeix la revisió i modificació d’uns altres punts:

Punts crítics

  • Exigim que la zona compresa entre el Teatre Victòria i el carrer Nou de la Rambla s’alliberi el màxim possible de terrasses, actualment projectades com a ocupació màxima. Creiem que aquesta modificació és important per:

-La  compatibilitat amb el Pla d’Usos de Poble Sec, que considera les zones properes  com a restrictives (zona vermella).

-Regular l’ús d’oci intensiu del carrer Nou de la Rambla, un carrer que ha portat moltes queixes, com l’elaborada pel Síndic de Greuges i les  mesures excepcionals degudes a la sobresaturació d’oci nocturn.

-Per ser susceptible l’efecte “taca d’oli “, conseqüència d’activitats limítrofes dels voltants.

-Per la seva proximitat a la plaça Raquel Meier i el Teatre Arnau, potencials espais de major ús ciutadà.

  • Defensem  que l’ús principal de l’espai públic ha de ser per als veïns i  les veïnes, però defensem també que amb aquesta ordenança  es protegeixi  el petit comerç de proximitat i amb valor històric, sempre que es promogui un consum responsable i respectuós amb el veïnat.
  • Defensem que hi hagi un pla participatiu  real, dialogant i plural per tal de decidir el futur del Paral·lel de proximitat que proposem. Així mateix, esperem que aquest pla sigui realment un procés independent de qualsevol pressió política o instrumentalització davant de conjuntura política d’aquestes dates

Punts d’acord amb la reivindicació de la plataforma:

  • Donem suport a  la recuperació dels plans (“plaçes”) pels veïns i veïnes que faciliti  la seva gestió ciutadana en el futur, malgrat no estar a favor del disseny final i la despesa  excessiva en il·luminació.
  • Donem suport  que en els plans no hi haurà cap terrassa i pretenem establir una observació per tal que aquesta decisió es mantingui. També defensem un model participatiu plural i real dels usos d’aquests plans entre diversos agents per tal de promoure una gestió comunitària d’aquests espais, sempre mitjançant un procés participatiu real.
  • Donem suport a  l’alliberament  de terrasses en les zones de trobada de l’avinguda i dels barris de les dues bandes. Creiem fonamental protegir els espais públics que ens quedin a l’avinguda: les voreres són un exemple d’això.
  • Donem suport  al fet que la zona especifica de trobada entre el carrer de l’Abat Safon i l’avinguda Paral·lel (cantonada Sala Barts) s’alliberi de terrasses amb el mateix criteri de no posar terrasses en aquests espais de relació entre els barris i l’avinguda. És el cas també de la sortida del carrer Sant Pau i l’avinguda.
  • Reforcem la idea que les mesures a la plaça Raquel Meier estiguin supeditades a allò que  els veïns i les veïnes estan reivindicant i decideixin sobre l’us ciutadà d‘aquest espai. L’ús estarà sempre en relació al futur del Teatre Arnau com un equipament de proximitat a recuperar, per tal que  veïns i veïnes decideixin el seu ús i gestió.

MANIFIESTO: RECUPEREMOS EL ESPACIO PÚBLICO DEL PARAL.LEL 

(Versión castellano)

El 20 de Diciembre del 2013 se aprobó la ordenanza de terrazas a nivel la ciudad de Barcelona. Para espacios de la ciudad de mayor escala y que tienen una realidad más específica, se diseña e implementa lo que se denomina una ordenanza singular.  La avenida  Paral.lel se encuentra en este caso, y al día de hoy se está diseñando el proyecto para su aprobación en el mes de Junio con la asistencia de vecinos/as y comerciantes diversos.  Esta primera aprobación será susceptible a modificación según los resultados de un proceso participativo a largo plazo y que aborda más temas del uso de la avenida.

Desde Som Paral.lel llevamos más de un año de reivindicaciones y propuestas para un Paral.lel más verde, sostenible y acogedor, que sea modelo de relación entre los tres barrios afectados y que apueste por un modelo de proximidad en los ámbitos de la cultura, la vida social y la económica.La Plataforma Som Paral.lel apoya algunos puntos del proyecto que responden a la reivindicación vecinal del último año de este Paral.lel verde y de proximidad, pero a la vez exige la revisión y modificación de otros puntos.

Puntos críticos:

  • Exigimos  que la zona comprendida entre   el Teatro Victoria y la calle Nou de la Rambla se libere lo máximo posible de las terrazas actualmente proyectadas como ocupación máxima. Creemos firmemente que esta modificación es importante  por:

-Compatibilidad con la primera aprobación del Plan de usos de Poble Sec, que  considera las zonas cercanas como restrictivas (zona roja)

-Por el uso intensivo de la calle Nou de la Rambla, una calle que ha  tenido muchas reclamaciones, como la elaborada por el  Defensor del Pueblo( Sindic de Greugues) y las medidas excepcionales debido a la sobresaturación del ocio nocturno.

-Por   ser susceptible  al efecto “Mancha de aceite” , producto de actividades  aledañas.

-Por  su cercanía a la plaza Raquel Meier y Teatro Arnau, potenciales espacios de un mayor uso ciudadano

  • Defendemos que el uso principal del espacio público debe ser para los vecinos y vecinas, pero defendemos también que esta ordenanza proteja el pequeño comercio de proximidad y con valor histórico, siempre que promueva un consumo responsable y respetuoso con los y las vecinas/os.
  • Defendemos que haya un plan participativo real, dialogante y plural,por tal de decidir el futuro del Paral.lel de proximidad que proponemos. Esperamos que este Plan sea realmente un proceso independiente de cualquier presión política o instrumentalización         considerando la coyuntura y fechas políticas.

Puntos de coincidencia con la reivindicación de la Plataforma:

  • Apoyamos la recuperación de las “plazas” para los vecinos/as facilitando a futuro su uso y gestión vecinal,  reafirmando el rechazo del diseño final y los gastos excesivos en la iluminación de estos espacios y la avenida.
  • Reforzamos  la decisión de proyecto de que en las “plazas”no habrán terrazas  y pretendemos velar y estar atentas  para que esta decisión se mantenga. También defendemos un modelo participativo plural y real que defina los usos de estos “plazas” y que se realice entre los diversos agentes de los tres barrios.
  • Defendemos la liberación de terrazas en las zonas de encuentro entre la avenida y los barrios de las dos fachadas. Creemos fundamental proteger los espacios públicos que nos quedan en la avenida y estos espacios son una muestra de ello.
  • Defendemos  que la zona específica del encuentro entre la calle de L’abat Safon y la Avenida Paral.lel (esquina Sala Barts) quede libre de  terrazas con el mismo criterio de no poner terrazas en estosespacios de relación entre los barrios y la avenida. Es el caso también de la salida de la calle Sant Pau y la avenida.
  • Reforzamos la idea de que las medidas a tomar en la plaza Raquel Meier estén  supeditadas a lo que vecinos y vecinas viene reclamando y decidan a futuro sobre el uso de este espacio. Este uso estará en relación al futuro del teatro Arnau como un equipamiento de proximidad a recuperar, para que las vecinas/os de los tres barrios decidan su uso y gestión.
Anuncis

Un pensament sobre “MANIFEST: RECUPEREM L’ESPAI PÚBLIC A L’AVINGUDA PARAL·LEL !

  1. Al final de la rehabilitació de la Av. del Paral-lel, jo en pregunto , per qué aquestes rotondes tan grans ?, de ´que serveixen?, solament hi han dues o tres “cadiretes”, i la resta del espai, qué, no fan cap ús, un altre es les plantetes que hi han posa’t al mig de la avinguda, hi ha molta brutícia, perquè tampoc hi ha civisme, i ja no parlem de les terrasses, que abans hi havien limitacions del espai i ara els bars i restaurants agafan el lloc que els hi sembla, i així una darrera d’altre, en podria dir més.

Deixa el teu comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s