El proces participatiu del Pla d’usos en risc per l’opacitat i el despotisme de l’Ajuntament

cartell_xarxesL’ordenança de terrasses del carrer Blai, una ordenació no regulada pel Pla d’Usos, suposaria l’increment del nombre de llicencies de 25  fins a 40.  El veïnat te pou de que amb el Pla d’Usos es portin mesures semblants.

El passat 30 d’octubre es va constituir el grup impulsor del procés participatiu pel Pla d’Usos de Poble-Sec. En aquest moment s’iniciava un gran repte entre entitats i Ajuntament per treballar plegats i garantir que el resultat final recollís la visió ciutadana del veïnat afectat per l’activitat de restauració, l’oci nocturn i els usos turístics.

Durant els darrers tres mesos, les entitats hem treballat amb gran esforç perquè això sigui possible. A les incomptables reunions, cal afegir l’elaboració de material de difusió per donar a conèixer el procés participatiu, propostes de millores i de metodologies de participació,  i l’engrescament a molts de veïns/es perquè tinguessin una implicació real i activa en els debats ciutadans que s’han dut a terme. Avui en dia, podem assegurar que el procés participatiu ha estat un èxit. Aproximadament un centenar de veïns i veïnes han participat de les 3 sessions obertes elaborant un conjunt de propostes amb un alt grau de participació i il·lusió al veure que les seves vivències i opinions podien veure’s reflexades en el redactat final del Pla d’Usos

Per part de l’Ajuntament, el proces participatiu ha estat marcat per les reticències a la participació del veïnat i l’opacitat, que en les darreres setmanes ha resultat del tot intolerable. Durant el desenvolupament del procés participatiu hem hagut de fer un gran esforç per garantir vetllar perquè el procés sigui el màxim transparent i democràtic possible, requerint contínuament l’esmena de les actes i l’entrega de la documentació a la que els tècnics municipals es comprometien.

Avui, un cop finalitzat el proces participatiu, i després d’assistir a totes les reunions del grup impulsor i participar de tots els debats oberts, les entitats sota-signants encara no tenim coneixement d’aspectes essencials del pla d’usos. Per exemple, i malgrat que ho hem requerit en nombroses ocasions, encara no sabem si el Pla d’Usos regularà els hotels i albergs o no. Cal recordar que la regulació d’aquests establiments residencials és un dels elements que més preocupa al veïnat, i que va ser acordat per tots els membres del Grup Impulsor  i els representants municipals en el Decàleg constitutiu del Grup (punt 5)

En aquest sentit, la gota que ha fet vessar el got ha estat l’anunci per part de l’Ajuntament  que el redactat del Pla d’Usos  serà discutit en una comissió consultiva, sense que les entitats membres del Grup Impulsor ni tan sols haguem tingut accés al redactat. D’aquesta manera, es pretén imposar un Pla d’Usos  sense permetre als impulsors els temps necessaris per tal de fer esmenes i vetllar que el redactat final reculli realment tot el procés participatiu i les propostes recollides. Convé recordar que en el punt 7 del mateix Decàleg s’havia acordat que “L’aprovació  definitiva  del  Pla  d’usos  del  barri  de Poble  Sec  ha  d’estar  condicionada  pel resultat  del  procés  participatiu  ampli  (debats  ciutadans)  i  per  tant  comptant  amb  el consens de la majoria d’entitats, veïnat i partits polítics. Cal establir un procediment clar i transparent  per  valorar  si  el  la  redacció  definitiu a  del  Pla  s’ajusta  a  les  propostes  del procés participatiu“.

El veïnat   i entitats estem realment preocupats. No només per la falta de respecte al procés participatiu i als centenars de veïns que hi ha participat, sinó també pel despotisme d’un Ajuntament amb greus dèficits de qualitat democràtica.

Per totes aquestes raons, les entitats sota-signants exigim al Regidor del Districte, Sr. Jordi Martí:

  • Que tal com es va acordar al punt cinquè del Decàleg, s’inclogui la regulació d’hotels, albergs juvenils i residències d’estudiants dins dels establiments regulats pel Pla d’Usos.
  • Que tal com es va acordar en el vuitè punt del Decàleg, s’estableixi un procés transparent i clar per sotmetre el redactat definitiu del pla d’usos al consens veïnal.

Així mateix, advertim que els veïns i  les veïnes no restarem callats enfront dels abusos sobre un procés participatiu que son atacs al funcionament democràtic de les institucions i als principis de transparència, participació ciutadana i bona fe que han de guiar l’actuació de l’Administració Pública.

Finalment, denunciem que des del Districte s’ha estat amagant durant mesos la nova ordenació de terrasses del carrer Blai i Blesa; una regulació especial paral·lela al Pla d’Usos per raons administratives. Ara be, una ordenació que s’ha realitzat basada en un pretès procés participatiu totalment opac, sense cap convocatòria publica ni la participació dels veïns afectats. L’ordenança resultant suposara l’increment del nombre de llicencies de terrasses actuals, ampliant-les de 25 llicències fins a 40 llicències, de 150 taules fins a 160 taules, 640 persones que poden estar a aquests carrers fins a les 24h tots els dies,  empitjorant encara més la difícil situació de convivència al c/Blai i Blesa pels sorolls nocturns. Aprofitem per anunciar que les entitats farem les oportunes al·legacions a l’ordenació de terrasses.

Per totes aquestes raons , convoquem a una acció de denúncia pel proper dissabte 21 de febrer a les 12 hores a c/ Blai, davant la biblioteca. Prou Abusos!

Decàleg acordat entre les entitats del Grup Impulsor i l’Ajuntament de Barcelona

http://www.plausospoblesec.cat/docs/decaleg.pdf

Anuncis

Deixa el teu comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s