L’Ajuntament cedeix a la pressió veïnal i suspèn les llicències d’activitats de concurrència pública a Poble-sec

L’Ajuntament de Barcelona ha suspès la tramitació de llicències i de comunicats als barris del Poble-sec i a l’àmbit de la Rambla del Poblenou. Amb aquesta suspensió, l’Ajuntament s’ha compromès a iniciar la redacció d’un Pla d’Usos, que en el cas de Poble-sec era inexistent.

Des de la Plataforma Som Paral·lel (Aturem el Pla Paral·lel) entenem que aquesta suspensió no s’hagués produït sense la pressió veïnal dels darrers mesos. Lamentablement, es tracta d‘una mesura que arriba incomprensiblement tard, que té un abast limitat i que resulta insuficient.

En el cas del carrer Blai, per exemple, en els darrers tres anys els veïns hem vist com s’han donat llicències sense cap mena de planejament arribant a gairebé 60 bars i a una quarantena de terrasses en menys de 150 metres. Aquesta inacció del consistori ha generat greus problemes de convivència i descans, i ha suposat a més una transformació radical del teixit comercial que ha acabat posant en perill la pròpia supervivència del comerç tradicional i de proximitat.

Sorprenentment, la suspensió de llicències exclou l’avinguda del Paral·lel, actualment en procés de reforma i en la que l’impacte del turisme encara no és tant evident com en altres punts del barri. Aquest fet confirma que l’Ajuntament vol convertir l’avinguda en un nou eix turístic,una nova rambla, on es privatitzarà l’espai public i del qual els veïns i les veïnes quedaran exclosos. Des de la Plataforma, creiem que és un greu error no intervenir sobre el Paral·lel ja que aquest tipus de mesures tan sols són eficaces quan actuen de forma preventiva, i per això pensem que cal reenfocar inmediatament la reforma pensant en les necessitats dels barris . Així mateix, recordem que urgeix intervenir sobre la normativa d’ordenació de terrasses que tampoc es veu afectada per la suspensió.

Amb tot, la suspensió de llicències obre la porta a la redacció d’un futur Pla d’Usos pel Poble-Sec. En aquest sentit, el Pla d’Abusos de Ciutat Vella i la nefasta experiència de com s’ha fet el Pla Paral·lel ens posen en alerta i ens fan mantenir una actitud escèptica davant del Consistori.

No permetrem que es torni a repetir la redacció d’un Pla sense la intervenció del veïnat.

Per això, exigim un procés participatiu per elaborar un Pla d’Usos que reconegui la pluralitat del moviment veïnal i que sigui transparent, on les decisions que s’acordin puguin tenir caràcter vinculant. Per aquest motiu serà fonamental que aquest procés sigui liderat des del territori, que és qui millor coneix les necessitats dels barris i per això varem fer ja una proposta constructiva de pla participatiu a llarg termini des de la mateixa plataforma.

Finalment, des de la Plataforma Veïnal Som Paral·lel volem agraïr públicament el suport a la cinquantena d’entitats i els milers de veïns i veïnes que han donat suport a les exigències de la Plataforma i fem una crida a no relaxar-nos i pujar la pressió sumant-nos a les properes convocatòries que des de la Plataforma estem organitzant (assemblea veïnal 15 d’octubre a la Plaça dels Ocellets) on decidirem accions per aturar la massifiació turística que estem patint.

La suspensió de llicències al barri és un important precedent que pot alimentar la lluita d’altres barris front a la massificació turística i els interessos especulatius que arrossega.

 

Sí que es pot! Cap Pla sense el Veïnat.

Aturem la massificació del turisme!

Consulta la nota de premsa oficial de l’Ajuntament de Barcelona.

Anuncis

Deixa el teu comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s